Вівторок, 12.12.2017, 02:57
Головна Мій профіль Реєстрація Вихід RSS
Ви увійшли як Гость | Група "Гості"Вітаю Вас, Гость
Меню сайту
Учитель online
Сайти і блоги адміністрації школи


Сайти і блоги учителів школи


ІКТ в навчально-виховному процесі


Інтернет-підтримка вивчення предметів

Офіційно






Поради для батьків
Приєднуйтесь!





Нам виповнилося
Статистика
Flag Counter
Скарбниця мудрості
По-справжньому добра, людяна людина вміє глибоко ненавидіти – ненавидіти зло, ненавидіти наших ворогів – паліїв війни
(В.О.Сухомлиинський)
Календар
«  Вересень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
ВСЕ ДЛЯ УЧИТЕЛЯ
Все для учня


Все про ЗНО
Посилання на сторінки мережі Інтернет, присвячені зовнішньому незалежному оцінюванню

10.12.2017
Онлайн-тренажер ЗНО від ВГ "Основа" (математика, біологія, хімія, історія України, українська мова, англійська мова)
19.11.2017
Календар ЗНО-2018
13.11.2017
Тренувальні тести ЗНО з усіх предметів
11.11.2017
ЗНО-2018: НА ЩО ВАРТО ЗВАЖАТИ, ГОТУЮЧИСЬ ДО ТЕСТУВАННЯ
09.11.2017
Якими будуть тести ЗНО у 2018 році

Усі матеріали розділу








Захист прав дітей
Якщо тобі потрібна допомога

”la-strada”

Знаменні дати
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

УВАГА, КОНКУРС!
Запрошуємо до участі в конкурсах:














З усіх питань щодо участі в конкурсах звертайтесь до своїх учителів-предметників
Відзнаки сайту
Відлік пішов!


Пошук по сайту

Архів записів
Головна » 2016 » Вересень » 16 » Обережно - ГРИБИ!
18:13
Обережно - ГРИБИ!

Україна відноситься до країн, в якій вживання дикорослих грибів є традиційним. Але ця традиція супроводжується небезпекою отруєння.
Найбільш часті отруєння виникають внаслідок споживання блідої поганки, хоча реєструються випадки, пов'язані з вживанням таких видів, як рядовка тигрова, шампіньйон жовтошкірий, строчки, гриб-парасолька цегляна-сіро-червона, опеньок несправжній і т.п.
Управління освіти Світловодського міськвиконкому надає пам'ятку з попередження отруєнь грибами

Для того, щоб уникнути отруєння дикорослими грибами:
1. Надійний спосіб уникнути отруєння грибами - відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені шампіньйони, гливи, купуючи їх в магазинах.
2. Якщо Ви не відмовилися від цього продукту, то безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
3. Якщо Ви все ж таки відправилися в ліс, то обов'язково врахуйте таке:
  • ніколи не збирайте гриби, які не знаєте;
  • якщо гриб викликає щонайменший сумнів, краще не кладіть його до кошика;
  • прагніть шукати і збирати губчасті гриби - "білі", "бабки", "моховики" і т.п. У наших широтах серед них найменша кількість отруйних;
  • якщо Ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб, перш ніж починати готувати страву або робити заготовки;
  • перед приготуванням страв з грибів, їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною;
  • не вживайте сирих грибів;
  • перед приготуванням будь-якої страви, гриби відваріть кілька разів у підсоленій воді (бажано не менше трьох) впродовж 10-15 хвилин;
  • готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, не більше 24 годин, в емальованому посуді; 
  • не давайте гриби маленьким дітям;
  • ніколи не застосовуйте "домашні" методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок, вони, окрім помилок, нічого не дають.
Цікаво, що значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.
Готувати гриби слід у день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
Суворо слід дотримуватися правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати важке захворювання - ботулізм.
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.
Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога при отруєнні грибами
Викличте "Швидку медичну допомогу".
Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Забороняється:
Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Якщо вже трапилася біда і ви відчуваєте себе погано або відмітили підозрілі ознаки у своїх близьких: 
  • перш за все промийте шлунок водою з марганцем і відразу ж викликайте "швидку допомогу";
  • незважаючи на можливе тимчасове полегшення Вашого стану негайно звернетеся до найближчої лікувальної установи.
Ніякого самолікування! Чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння!



Категорія: Бережи себе! | Переглядів: 106 | Додав: alexander | Рейтинг: 0.0/0